Sâmbătă, 17 iulie 2021, în mirifica localitate Jâtcovița din Serbia de Răsărit, are loc ediţia a XIV-cea, a Festivalului Internaţional de Folclor ,,JOC ROMÂNESC” al Românilor din Balcani, care are loc pe teritoriul municipiului Golubac (Golubaț / pe timpuri Golumbățul Mare), situat la intrarea Porţile de Fier ale Dunării. Măreaţa sărbătoare a românităţii care este un proiect multimedial care subînţelege organizarea programului pe scena deschisă a festivalului din Amfiteatrul situat în centrul satului, precum și mai multe manifestări adiacente.
Cât de mare este entuziasmul locuitorilor din acest sat mic în care trăiesc mai puțin de 100 de locuitori deoarece atât, Neša Miroslavljević, președintele Comunității Locale Jâtcovița se găsește la muncă provizorie la Viena – Austria, cât și alți conlocuitori care se găsesc la muncă provizorie în Elveția și mai puțin în Germania, doar vara vin acasă și atunci doresc să sărbătorească aceste întâlniri de sfintele sărbători sau de Ruga satului.
Astfel, anul acesta de Sfântul Ilie, locuitorii satului Jâtcovița s-au întors la vatra strămoșească și sâmbătă, de Sfânta Marina, se organizează încă o ediție a măreței sărbători a românilor de pretutindeni.
Iar, totul a început în anul 2006,
Dr. Ivița Glișici, pe atunci președinte al Comunității Locale Jâtcovița, a apelat la ajutorul confratelui său mai iscusit din Voivodina, Lucian Marina, președintele Societății de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia care, din anul 2007, în calitate de director artistic al Festivalului, a contribuit ca, în scurt timp, această manifestare să se transformare în Festivalul Internaţional de Folclor ,,JOC ROMÂNESC” al Românilor din Balcani. În această nobilă activitate desfăşurată în slujba românismului, o contribuție deosebit de însemnată au adus și membrii, în frunte cu președinta Iasmina Glișici, a Asociației ,,Sandu Timoc” a părinților care doresc ca și copiii lor să învețe limba maternă, limba română în școlile de stat, dar și membrii Filialei Serbia a Forumului European de Istorie și Cultură – Filiala Serbia. Organizarea numeroaselor manifestări adiacente s-au bucurat și de sprijinul C.N.M.N.R., al Filialei Serbia a Societății de Științe Istorice, precum și a oamenilor de bună credinţă din Serbia şi din Ţara-Mamă, România, dar și a oamenilor generoşi de la sud de Dunăre, precum și din Voivodina, cum sunt tradiţionalii sponsori Pau POPOV şi Dănuţ CIOLOCA din Vârșeț care, ani în șir facilitează organizarea Consursului Național ,,ROMÂNCA – MIIS SERBIA” și a Concursurilor Internaționale ,,ROMNCA – MISS FESTIVALULUI” și ,,MISS FARMEC”. A fost asigurat și sprijinul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, precum și al RTV Voivodina și C.P.E. ,,Libertatea”, care sunt tradiționalii sponsori media etc.

Anul acesta, organizatorii Festivalului ,,JOC ROMÂNESC” au depus eforturi sporite de parcă acum ar organiza prima ediție a acestei manifestări devenite tradiționale, cu participanți de pe 4 continente care, însă, acum, s-a pregătit în condiții precare, instabile, cu posibilități limitate și financiar și din cauza măsurilor preventive care nu permit organizarea unei reuniuni cu număr mare de participanți. Totodată, inevitabil, s-au impus întrebările ,,Câți” și ,,Din care țări să fie invitați participanții ?” căci trebuie asigurat un control rigid și a zădărnici orice problemă care va fi cauzată de COVID19.
Sărbătoarea românităţii care se organizează în sânul comunității românești din Serbia de Răsărit, de la bun început a întrunit în primul rând membrii ansamblurilor folclorice din satele românești de la sud de Dunăre, din Valea Dunării și a râului Pek, respectiv din Valea râului Mlava de lângă Petrovăț, respectiv din Jvijd și Munții Omolie, precum și tradițional ale românilor din Timocul Sârbesc, din Sudul Serbiei. Ei au fost invitați și anul acesta la festival și anume din localitățile Stamnička reka – Petrovac na Mlavi, Voluja- Kučevo, Duboka – Kučevo, Neresnica-Kučevo, Osanica-Žagubica, Manastirica–Petrovac na Mlavi, Rudna Glava -Majdanpek și Topolnica -Majdanpek.
Se așteaptă și participarea membrilor Ansamblului Folcloric ,,Albena” din Vidin-Bulgaria, apoi a Ansamblului folcloric al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, precum și din Voivodina, evoluarea Ansamblului folcloric din Sărcia și a Ansamblului ,,Armonia” din Petrovăsâla.
Au fost invitați și mai mulți soliști vocali și intrumentiști, precum Sorin Jivcu din Petrovăsâla (caval), Goran Petković din Radenka – Kučevo (fluier), Boban Trailović din Bukovska-Kučevo (cimpoi) și soliștii vocali Deni Olar (Slatina-Bor), Valentina Secheșan (Petrovăsâla) Florica Nicoli (Timișoara), Daniela Marcovici (Ševica-Kučevo), Milun Milunović (Kudreš-Golubac), Adriana Iovanovici (Mânăstirița), Marija Stojičević (Kostolac), Maria Colgia, solistă vacală din zona de pustă a Banatului istoric etc. De asemenea, au fost invitați și specialiști de marcă: focloriști, etnologi, muzicieni și coregrafi precum dr. Daniela Barbulov Popov, Anca Codruț, Gheorghe Rancu Bodrog, Aurel Bancu, Nelu Ro;ca, care vor fi și membrii ai Juriului Internațional.
Trebuie precizat că, anul acesta din nou se vor organiza numeroase manifestări adiacente însă cu mult mai cu mai puțini participanți. Astfel, Societatea de Limba Română din Voivodina, în parteneriat cu asociaţii cu diferite asociații cu prefix românesc de la sud de Dunăre, pe lângă programul propriu-zis care se va prezenta pe scena deschisă din amfiteatrul situat în centrul satului, pentru public vor fi prezentate diverse activități.
}n amfiteatrul din centrul satului, vor fi expuse și specialităţi culinare preparate în vivo, la ceaun, fie că ste vorba despre prepararea celei mai gustoase mămăligi, a ciorbei de pește, a unui gulaș sau papricaș la ceaun sau a unei ciorbe țărănești, de legume. Și-au confirmat participarea maeștrii bucătari Goran Mijucić din Ševica-Kučevo, Živorad Jovanović din Kaona-Kučevo și Dragan Janković din Kladurovo-Petrovac na Mlavi. La Concursul ,,Cea mai gustoasă brânză ”se vor întrece Dragica Balabanović din Golubac, Slobodan Matić din Snegotin, Devica Janković din Kladurovo, Tanja Tomić – Žitkovica și Boban Trailović din Bukovska-Kučevo. Vizitatorii vor putea admira și tot ceea ce vor expune la standuri membrele Asociației Femeilor ,,Mâini harnice bănățene” din Petrovăsâla și din Sărcia, apoi membrele Asociației ,,Bunicuțele” din Uzdin și ale Asociației ,,Mătcălău” din Kladurovo-Petrovac na Mlavi, precum și de Natalija Janković din Žitkovica-Golubac, apoi de ,,Etno kuća Katarina” din Kaona-Kučevo și de membrele Asociației ,,Mândrele” din Melnica-Petrovac na Mlavi… și de oaspeții din România și Bulgaria.
Organizatorii sunt conștienți de faptul că ediția de anul acesta a prestigioasei manifestări nu va fi la nivel edițiilor precedente ale Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani, care a fost organizat înainte de pandemia COVID 19, când Festivalul ,,JOC ROMÂNESC” a fost organizat în mod tradiţional în colaborare cu partenerii din Timoc, precum şi de peste hotare dar, Ivița Glișici, directorul Festivalului și Lucian Marina, directorul artistic al Festivalului au depus eforturi sporite ca și în actualele condiții nefavorabile, totuși, să asigure participarea la măreața reuniune a românității a acelor reprezentanți ai comunităților românești din regiune care să confirme odată în plus că această reuniune de prestigiu contribuie la o mai bună cunoaştere a românilor şi rumânilor timoceni, a aromânilor şi valahilor din ţările balcanice, riverane-dunărene, sud-est europene şi nu numai, participanţii și oaspeții fiind şi de pe alte continente.
Sursă text – Lucian Marina, directorul festivalului
Foto – Clement Lupu