Proiectului „ARC muzical-istoric”, creat de către pianista Ecaterina Baranov

11163768_711210835691809_2521876028357273790_n

    ARC muzical-istoric, proiectul independent de redescoperire, conservare și difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX, revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană. În 15 și 18 februarie 2018, la Sala cu Orgă din Chișinău, muzicieni renumiți din Franța, acompaniați de către Orchestra Națională de Cameră vor aduce în atenția publicului 6 opere dispărute timp de multe decenii ale compozitorilor: Solomon Lobel, David Fedov, Arkady Luxemburg și Max Fisman. Soliștii instrumentiști cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger și creatorul proiectului, pianista originară din Moldova, Ecaterina Baranov vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiția și cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumusețea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.

   Primul concert va fi însoțit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franceze în cadrul turneului rural „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”. În vara anului 2017, un grup de francezi au cântat primele concerte de muzică clasică din istoria a 7 localități din Moldova.

    Din vicisitudini istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhivele și bibliotecile Moldovei  s-au pierdut, sau deteriorat, multe opere rămânând menționate doar în lucrările teoreticienilor. Nu se reeditează nimic. Înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic, devenind incomprehensibile. Atenția interpreților față de această perioadă artistică lipsește, nu există acces virtual la informație. O parte semnificativa din patrimoniul cultural basarabean este pe cale de dispariție.

   Proiectul independent și nefinanțat ARC muzical-istoric, creat de pianista Ecaterina Baranov, reprezentantă a diasporei care activează de mai mulți ani în Franța, are ca scop revelarea acestor probleme și atragerea muzicienilor europeni pentru soluționarea lor.

Partener al proiectului Asociația pentru Integrare a Migranților din Paris.

__________________

Victoria Eșanu-Gavriliță, consultant principal
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova

Biroul Relații cu Diaspora (BRD)

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =