Concluziile Proiectului – Rețea Transfrontalieră pentru Educație și Cercetarea Resurselor Naturale RORS 279

             

 

Concluziile Proiectului – Rețea Transfrontalieră pentru Educație și Cercetarea Resurselor Naturale (Cross-Border Network for Education and Research of Natural Resources) din cadrul Programului Interreg-IPA CBC de Cooperare Transfrontalieră România inițiat de  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”  (Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” ) din Timișoara împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Banatul de Sud din Pancevo – Serbia.

 Obiectivul general al proiectului a constat în crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate pentru educația studenților, fermierilor și membrilor organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă.

  Principalele rezultate care au fost obtinute în cadrul proiectului sunt sistemele de monitorizare utilizate pentru colectarea datelor privind poluarea mediului (cu metale grele, pesticide, erbicide și insecticide), un ghid de orientare privind utilizarea durabilă a resurselor naturale, realizat pe baza  datelor colectate si interpretate, workshopurile realizate cu prezentarea datelor obținute catre utilizatorii resurselor naturale, precum și autoritățile responsabile de aceste resurse, seminariile privind informarea populației rezidente și a altor grupuri țintă despre datele obținute și modul de utilizare a ghidului pentru utilizarea durabilă a resurse de mediu. Populația rezidentă din regiuni a beneficiat de această acțiune transfrontalieră comună, pentru că s-au obținut date privind starea terenurilor agricole și a apelor și, în consecință, a alimentelor produse în regiune. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra calității alimentelor produse și consumate în viitor în zona programului.

Monitorizarea poluării este o nouă abordare care nu a fost utilizată în aceste regiuni. Activitățile din acest proiect au contribuit la conștientizarea populației rezidente din cele două regiuni cu privire la poluare, protecție și utilizarea durabilă a resurselor de mediu.

Foto-text

Suzana Ugarcovici

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 12 =