Ziua de 5 decembrie este considerată Ziua Mondială a Solului (#WorldSoilDay).
Cu ocazia acestei zile, FAO și mai multe organizații din lume au realizat evenimente, au prezentat lucrări în legătură cu acest subiect, pentru a crește gradul de conștientizare a populatiei cu privire la îngrijirea și protecția celei mai importante resurse terestre ale planetei – Solul.
Solul reprezintă biodiversitate și constituie o resursă vie datorită faptului că într-o lingură de pământ se regasesc câteva miliarde de bacterii, ciuperci, microorganisme, protozoare, antropode și multe alte entităti vii care fac din acesta unul dintre cele mai populate habitate de pe Pământ. Aproape 30% din biodiversitatea Pământului se găsește concentrată în sol, la aproximativ 50 de cm de la suprafața acestuia. Trebuie să ținem cont de faptul că este nevoie de 100 până la 1000 de ani pentru a crea 10 cm de sol!
Pentru ce este solul?
Solul joacă un rol important și decisiv în procesele de reglare a aerului și apei: 65% din disponibilitatea apei de la supfarafața pământului, dar și din pânza freatică depinde de munca solului; în plus, solurile reglează emisia și absorbtia gazelor cu efect de seră din atmosferă. Din acest motiv, îngrijirea solului este mai importantă decât plantarea copacilor și plantelor deoarece 70% din carbonul stocat permanent pe Pământ se află în sol și 30% în vegetație, în timp ce carbonul care este reținut temporar în sol este de aproximativ 35% iar 65% se regăsește în masă verde a Pământului. Mai simplu, putem spune că fără sol societatea și civilizația așa cum o cunoaștem astăzi nu s-ar fi putut dezvolta. La Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, prof. Vincenzo Michele Sellitto i-a introdus pe toți cei prezenți: studenți, cercetători și fermieri, într-o călătorie extraordinară în lumea Solului Viu. DA pentru că prof. Sellitto realizează cercetări de ani de zile cu privire la conceptul de sol viu. Solul nu este văzut doar ca un amestec de nisip, nămol și argilă, ci mai presus de toate are în componența sa microorganismele, care constituie microbiota din sol. Prin urmare, așa cum spune adesea prof. Sellitto, solul este mai presus de toate un „rezervor de variabilitate genetică de care dispune planta”, iar când planta nu o mai gasește în sol, atunci ea se poate îmbolnăvi. Aceast lucru pune în evidenția faptul că un sol obosit, un sol cu o biodiversitate microbiană scăzută este un sol puțin fertil. Punând accent pe un management modern al solului, componenta microbiologică este la fel de importantă precum cea chimică și fizică a unui sol fertil, deoarece ne poate permite să exploatăm la maxim solurilor noastre. Profesorul Sellitto a explicat celor prezenți într-un mod simplu și captivant modul în care plantele interacționează cu microorganismele și creează relații
endofitice sau simbiotice care ajută plantele însele să depășească situațiile de stres abiotic și biotic. Un exemplul practic a fost cel de utilizare a ciupercilor micorizice care creează o simbioză între ciupercă și plantă, astfel încât planta să devină mai performantă în căutarea apei în sol și a micro și macronutrienților.
Un adevărat dialog, o adevărată comunicare încă de cercetat și de descifrat. Seminarul realizat de Prof. Selitto, a fost foarte apreciat de cei prezenți, care a venit cu exemple practice în utilizarea cunoștințelor Microbiomului Solului în Agricultură. Profesorul Sellitto, expert internațional recunoscut în știința practică a utilizării microbiologiei în agricultură, a explicat cum pot fi folosite microorganismele pentru a controla ciupercileNpatogene, insectele dăunătoare și nematozii fitoparazitari. Aceste tehnici de biocontrol biologic sunt utilizate actualmente în întreaga lume. „Microbiologia aplicată agriculturii” este cea mai importantă și promițătoare tehnici de gestionare a ecosistemelor agricole care ne va permite să îmbunătățim producția agricolă, să îmbunătățim calitatea produselor agricole și totodată să păstrăm starea de sănătate a solului.
Profesorul Sellitto a subliniat în mod repetat în prezentările sale faptul că ”Ecosistemul agricol este un ecosistem total interconectat”. Plantele, solul și microorganismele sunt interconectate și interacționează între ele Și noi facem parte din acest ecosistem. Și noi suntem interconectați cu Solul, iar prin interacțiunea microbiomilor putem avea beneficii. Există un transfer de bunăstare de la sol prin plante la oameni. Aceste informatii sunt deja cunoscute și se traduc prin conceptul . Wood wide web.
În plus, profesorul Sellitto a împărtășit tuturor exemple practice și actuale despre cum să controleze și să gestioneze cele mai comune boli ale plantelor și dăunătorilor (insecte și nematozi fitopatogeni). Acest seminar a fost propus de Universitatea din Timișoara, datorită deschiderii pe care o are pentru inovatiile din agricultura. Pentru prof. Sellitto a fost o oportunitate de a stimula și implica studenții în aprofundarea și cunoașterea îndeaproape a solului prin intermediul cursului
de Microbiologie aplicată în agricultură.
Viitorul pentru generațiile următoare este sub picioarele noastre, deoarece doar un Sol viu poate continua să protejeze și să susțină o populație din ce în ce mai mare.