Azi, 15 iunie 2022, la Cernăuți a fost omagiat Poetul național al românilor Mihai Eminescu. Suita de activități a început cu depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul, activitatea fiind prezentată de doamna Elena Tărâțeanu, directoarea muzeului „M.Eminescu”. Ce-i prezenți au fost salutați de doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți și echipa consulară, și de data aceasta alături de comunitatea românească din regiune.
Activitățile au continuat la statuia Poetului nepereche din centrul vechii capitale a Bucovinei istorice. La omagierea Luceafărului au participat și autoritățile locale unde s-au depus coroane și buchete de flori vii la postamentul lucrării sculptorului Dumitru Gorșcovschi, în timp ce Corul „Dragoș Vodă” dirijat de Dumitru Caulea interpreta cântece pe versuri eminesciene.
La sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți a avut loc un colocviu consacrat zilei de pomenire a celui mai mare poet român de până acum, ținut de doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și arhivistul Dragoș Olaru, colocviu moderat de domnul Vasile Bâcu, președintetele SCLRB „M.Eminescu”.
Colocviul a fost precedat de mesaje de salut din partea invitaților. Vasile Bâcu a mulțumit din partea comunității românești doamnei Irina-Loredana Stănculescu la un an de la deschiderea sediului Societății din Palatul Național după reabilitare și modernizare pentru eforturile depuse. Acesta este un eveniment pe care l-am așteptat trei decenii și în sfârșit a avut loc.
Către prezenți s-a adresat și Irina- Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, care a mulțumit românilor din zonă pentru comemorarea poetului național exprimându-și dorința ca Ucraina cât mai devreme să devină membră în Uniunea Europeană, iar România o sprijină în acest drum.
Ruslan Domnițac, președintele Consiliului raional Cernăuți, în cuvântul său de salut a menționat că „poporul român nu este doar vecin și prieten așa cum s-a crezut până acum, dar este un popor-frate, care în clipele de grea încercare a dat dovadă de cel mai înalt sentiment de frăție și sprijin necondiționat pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului”.
Cu un cuvânt de salut a venit și Alexei Voloșciuk, reprezentant al Consiliului regional.
Clipe minunate ne-au dăruit Alexandrina Cernov și Dragoș Olaru, care au vorbit despre Eminescu și Cernăuții, și Eminescu în arhivele statului din Cernăuți. Domnul Olaru a numit mai multe locuri din Cernăuți în care a locuit poetul, cunoscut cercului larg de cititori doar de casa lui Aron Pumnul. Sunt fapte care trebuie cunoscute de fiecare român.
Elena Tărâțeanu, directoarea muzeului „M.Eminescu” a prezentat o copie a măștii mortuare a Poetului, care a ajuns la noi datorită poetului-academician Vasile Tărâțeanu, aceasta fiind expusă la sediul Societății. Au mai vorbit Cristina Paladean, șefa Catedrei de filologie română și clasică a Universității Naționale „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, scriitoarea Maria Toacă, profesorii școlari Dorin Misichevici, Octavian Voronca ș.a., iar interpreții Natația Proțiuc și Gică Puiu ne-u bucurat cu cântece.
Text și fotografii de Nicolae ȘAPCĂ – Monitorul Bucovinean