Exclusivitate din Cernăuți – Ucraina

Dle Adrian Medvedi, sunteți român născut și crescut în  Nordul Bucovinei și totodată funcționar public al statului ucrainean, consilier în Consiliul Orășenesc Herța.  De câteva zile sunteți înrolat în armată. Bănuiesc că nimeni nu se aștepta să atace Rusia. Care este părerea personală despre conflict?

– De fapt acest conflict e început încă din 2014. Acești 8 ani au fost o pauză bine gândită de Rusia pentru a duce o  propagandă antiucraineană continuă. Liderul de la Kremlin a crezut că, Ucraina și armata ei este la același nivel de pregătire ca în 2014. De aceea a planificat să ocupe Ucraina în 96 de ore bombardând cu rachete mai multe obiective strategice de pe întreg teritoriul Ucrainei. Armata ucraineană timp de 8 ani s-a pregătit pentru o eventuală invazie a vecinului de la nord-est. Au făcut rezerve de muniții, au facut exerciții militare, dar cel mai important este că au luptat direct cu dușmanul. Această practică acumulată este un lucru foarte important pe care o vedem astăzi din știri care arată coloane de tehnică distrusă, avioane de vânătoare și cu desant doborâte, zeci de atacuri respinse samd.

Care este percepția ucrainenilor în  ceea ce privește implicarea populației cât și a autorităților statului român în această campanie umanitară?

– Prietenul la nevoie se cunoaște! Vedem în ultimile zile mobilizarea fraților noștri din România pentru a primi refugiații, pentru a aduna ajutoare umanitare. Președintele Ucrainei a transmis cuvinte de mulțumire părții române pentru susținere. Vedem diferite clipuri publicate de cetățeni din Ucraina care cu larimi în ochi și mulțumesc celor care i-au întâlnit la vamă și îi ajută cu cazare și alimente gratuit. Este un lucru ce va rămâne în veci în memoria fiecarui om ce a trăit aceste momente.

Ce se întâmplă cu cei care au rămas la casele lor?

– Când am fost înrolat în rândurile Batalionului de Apărare Teritorială am insistat ca soția și cu cei doi copii să se refugieze în România. Însă, a fost categoric împotrivă. Acum, activeazp împreună cu alți profesori și colegi în diferite grupuri pe rețele sociale pentru a-i ajuta pe cei care au nevoi. Cei care nu pot fi înrolați adună mijloace financiare, produse alimentare și de igienă, medicamente pentru armată etc. Păstrează legătura cu prietenii din România și Republica Moldova pentru a-i ajuta pe cei refugiați. Pregătesc coctailuri Molotov și sunt gata cu forțele proprii să-și apere casa și pământul natal. O asemenea unire în gânduri și simtțiri nu am mai întâlnit niciodată. Toți fac un lucru comun – luptă cu invadatorul.

Aveți un mesaj pentru frații din România? Dacă da, care ar fi?

– E foarte greu să aleg cuvintele prin care să transmit recunoaștința față de frații noștri care nu ne-au lăsat de unii singuri în aceste momente. Am foarte mulți prieteni și cunoscuți din România care zilnic mă sună sau îmi trimit mesaje că pot oferi cazare și totul necesarul pentru refugiații din Ucraina. Este o acțiune de binefacere și umanitară ce va rămâne în istorie dar și în memoria și inimile noastre.

Vă mulțumesc în numele redacției Semnal Românesc.

Autor – Clement Lupu

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 2 =