Zilele Coşteiului 2021

În miezul verii, când canicula și-a spus cuvântul, localitatea Coștei a îmbrăcat haine de sărbătoare, organizând pentru a XII-a oară consecutiv tradiționala manifestare „Zilele Coșteiului”. Localnicii țin atât de mult la acest eveniment, încât au reușit să îl extindă și să îl transforme într-un „strict necesar” pe perioada estivală. Ediția de anul acesta, organizată de Consiliul Comunității Locale Coștei, a început sâmbătă, 8 august, cu concursul gastronomic și cu manifestări sportive. Va continua vineri, 13 august, prin organizarea Festivalului de Folclor și Muzică Românească din Voivodina – Republica Serbia.
În zorile zilei de duminică, maeştrii bucătari şi-au instalat ceaunele, au pornit focul şi şi-au demonstrat talentul la pregătirea tradiţionalului gulaş, a bunătăților la grătar sau a ciorbei de peşte. La concursul gastronomic s-au prezentat 14 echipe din mai multe localităţi de la noi și anume: „Culinarii Banatului” care au preparat gulaș vită cu porc; Clubul de Fotbal „Cărașul” din Coștei (gulaș de mistreț);  „Vršački Bilečanci” din Vârșeț („fasole din armată”); „Bărițanii” din Sân-Ianăș (gulaș de miel); „Ionică cu prietenii” (gulaș de mistreț);  echipa din Seleuș (gulaș);  „Cvećara Gerber” din Vârșeț (gulaș de mistreț);  „Gașca veselă – Bălica” (gulaș de pui); Comunitatea Locală Coștei (gulaș de porc); „Mișca” (ciorbă de pește); „Marinică Bălica cu cuscrii” (gulaș de porc); „Roštam” (gulaș de porc și vită); „Brighidibau” (gulaș de mistreț) și „Meici” (gulaș de porc și miel).
Juriul în componența Mariana Stratulat, membră a Consiliului Comunității Locale Coștei – președintă, Dejan Čebzan, membru al Executivului orașului Vârșeț și Nelu Iencea, dirijorul corului și al orchestrei S.C.A. „Mihai Eminescu” membri, au decis în unanimitate ca primul loc să revină echipei „Brighidibau”. Pe locul II s-a clasat echipa florăriei „Gerber” din Vârșeț, iar locul III l-au ocupat „Culinarii Banatului”, lor revenindu-le cupe. În numele Consiliului Comunității Locale, primarul Viorel Bălăgean a decernat diplome cu locul I tuturor echipelor, considerând că toți merită premiul I la categoria lor.

Denis STRATULAT

Sursa – www.libertatea.rs

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =