Octavian Țîcu – istoric, boxer și politician

Octavian Țîcu născut în 21 august 1972, Costuleni, Ungheni, Republica Moldova. Este un istoric, politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova, Ministru al Tineretului și Sportului din Republicii Moldova între 26 februarie – 30 mai 2013, după ce l-a înlocuit pe Ion Cebanu (2011 – 2013). A fost înaintat în funcție de Partidul Liberal. Octavian Țîcu este un fost boxer profesionist. Între 1995 și 2003 el a devenit de 7 ori campion național la box, în Republica Moldova. Iar în 1996 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996, la categoria 57-60 kg. A făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, formată la 14 ianuarie 2010.În martie 2015 el s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 a fost ales în funcția de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional în Ungheni, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

Candidatul la functia de primar al capitalei Chișinău, Octavian Țîcu, ne-a declarat pe marginea alianței sale cu Partidului Unitatii Nationale (PUN), dar și despre parcursul său politic următorele: „N-am acceptat acordul cu PSRM. Știau dinainte că voi lua opțiunea unionistă. Cea mai bună opțiune pe care nu o regret, a fost PUN. Este un partid care îmi reprezintă identitatea românească, m-am găsit firesc aici.”
Aveti vreun regret față de Blocul ACUM?”
Octavian TICU: „Eu sunt cel care am tras blocul. La Ungheni am luat mai multe voturi. PUN-ul este un colac de salvare și cei din ACUM trebuie să înțeleagă asta. Eu sunt om de echipă, atunci când regulile se respectă. Există o perspectivă de durată, pe care o s-o iau în considerare. Sper că vom reusi consolidarea unui pol de durată. Atunci când lucrurile nu merg cum trebuie, bat clopote. Eu periodic am susținut anumite partide. Am susținut PL pentru a-l da jos pe Filat, am susținut Blocul ACUM pentru a-l da jos pe Plahotniuc, acum susțin PUN-ul pentru a-l da jos pe Dodon”, ne-a declarant Țîcu.

Printre reproșurile aduse noii guvernări de la Chișinău chiar de către simpatizanții Blocului ACUM se numără lipsa de transparență, dacă nu chiar de logică, a unor numiri în posturi cheie ale statului. Din aceeași cauză, guvernarea are deja un rebel consacrat în propriile rânduri – pe deputatul Octavian Țîcu.

– Sunteți o persoană rebelă în marea politică de la Chișinău?
Octavian Țîcu: „Eu nu sunt rebel și chiar dacă mi s-a imputat acest spirit de contestatar și faptul că nu joc în echipă, eu toată viața am jucat în echipă. Eu am fost și șef de catedră, și director de institut și am condus federație cu 123 de mii de studenți, am fost ministru și toată viața am făcut sport unde este spirit de echipă, dar eu nu respect un spirit de echipă unde nu este transparență și unde nu este democrație. Atunci când lucrurile se fac sub masă sau pe sub masă, întotdeauna va exista un spirit contestatar pe care mi l-am asumat, indiferent de locul și poziția pe care le voi avea în Parlament, în afara Parlamentului. Deci pentru mine nu există că fac parte dintr-un bloc, asta trebuie să-mi închidă gura și asta o spun și în cadrul fracțiunii. Sunt lucruri pe care le spun în numele fracțiunii și sunt lucruri pe care le spun în calitate de deputat și o să le spun întotdeauna.”

Așteptările alegătorilor sunt mari de la actuala guvernare – în primul rând, să se vadă adevărata curățenie care se face în sistem etc., că poate fi menținut pe cât timp acest parteneriat între Blocul ACUM și PSRM… Ce ziceți, au pășit cu dreptul cei de la guvernare, vă reușește să îndreptățiți aceste așteptări care vin din partea cetățenilor?

Octavian Țîcu: „Și da, și nu. În cazul „nu”-ului, cred că problema este într-o lipsă de comunicare eficientă între bloc și alegătorii săi, în primul rând, și între bloc și restul societății, pentru că sunt lucruri care ar fi trebuit nuanțate de la început și, dacă le explicam adecvat, am fi avut altă înțelegere, în primul rând din partea alegătorilor noștri, care sunt cei mai nemulțumiți și cei mai nerăbdători. Ar fi trebuit să se spună din start că nu este o guvernare plenară, nu este un act de guvernare printr-o coaliție, ci este o înțelegere temporară pentru dezoligarhizarea statului, pentru eliberarea statului din captivitatea instituțiilor, înlăturarea principalilor oameni care au fost incluși în declarația privind statul capturat. Ar fi însemnat să le spunem că, după îndeplinirea tuturor acestor criterii, Republica Moldova are nevoie de alte alegeri și de un alt Parlament, de alegeri corecte prin instituțiile care deja sunt eliberate din captivitate, pentru că la ora actuală felul cum au avut loc alegerile și repartizarea nu reflectă, de fapt, profilul partidelor politice ale acestei coaliții. Republica Moldova este un stat european cu vocație pro-europeană și integrarea europeană este axul formativ al politicii noastre externe și al orientării, dar la ora actuală electoratul pro-european este divizat între Blocul ACUM și cei care au votat pentru Partidul Democrat. Dacă calculăm această majoritate altfel, o să vedem că lucrurile și evoluția politicii ar fi trebuit să fie altele.”

– Ce ne puteți alegerile parlamentare anticipate, dacă se va ajunge sau ar putea să existe premise să se ajungă la un scrutin parlamentar anticipat în câteva cuvinte , dle Octavian Țâcu.
Octavian Țâcu: „Marea problemă este în faptul că, aparent, socialiștii au creat o impresie de cedare față de Blocul ACUM. Uitați-vă, din 11 comisii parlamentare, cinci sunt ale Blocului ACUM, ceea ce proporțional nu constituie reprezentativitatea în Parlament, sunt două ale PAS-ului și trei ale DA-ului.”

– Ce ne puteți spune despre Legea Lustrației, fiind o inițiativă personală să înțeleg?

Octavian Țîcu: Stranie această agitație și asalt deșănțat al agenților „roșii” și al „moldoveniștilor civici”. Orchestrată, ca la comandă, de pe diferite paliere aparent, dar parcă dirijate dintr-un singur centru. Chiar în momentul în care mi-am anunțat intenția de a candida la funcția de Președinte al R. Moldova. Răspunsul meu la aceste agitații și asalturi concertate este LEGEA LUSTRAȚIEI. În calitate de deputat, sprijinit de istorici și juriști, împreună cu alți deputați ai acestui Parlament, vom iniția un proiect de lege privind elaborarea și adoptarea Legii Lustrației. Acest lucru se va face concomitent cu instituirea Institutului Memoriei Naționale, un centru de cercetare și educație, o instituție angajată în investigarea credibilității declarațiilor candidațiilor pentru funcțiile publice, care vor fi verificați de lipsă de colaborare cu regimul comunist, cu poliția politică și serviciile secrete. Legea Lustrației va deveni preocuparea principală în activitatea mea parlamentară și unul din punctele programatice principale ale campaniei pentru prezidențiale din 2020.

Amintim că, Octavian Ticu s-a implicat in politica in anul 2013, cand a detinut, pentru o scurta perioada, functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Iurie Leanca, fiind propus de Partidul Liberal. Cand a plecat din functie, acuzand unii factori de decizie de la Minister ca ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leanca a afirmat ca i-a propus lui Ticu postul de consilier pe probleme de tineret si sport, dar ca acesta a refuzat. În iunie 2018 Octavian Ticu s-a alaturat protestelor impotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opozitie. Dupa alegerile parlamentare din februarie curent, a acces in Parlament, in fractiunea Platforma DA a blocului ACUM. Ulterior a părăsit Platforma DA și a rămăs deputat independent.

Clement LUPU

 

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 9 =