Căsuța cu apă, un produs românesc, un brand românesc

Stabilit la Timișoara în urmă cu peste 16 ani, italianul Carlo Marchegiano, președintele Norad Group, a pus pe picioare o afacere cu potențial destul de mare pentru sănătatea românilor, AquaStrop – Căsuța cu apă, unde se vinde apă filtrată la temeratura retelei, apă filtrată și răcită și apă carbonatată la ce-l mai mic preț de pe piața – 50 bani 2 litri. Ideea i-a venit însă din dorinţa de a proteja mediul, prin reducerea numărului de sticle de plastic care ajung să fie aruncate şi să polueze mediul înconjurător. „Fiecare sticlă sau bidon de plastic necesită o colectare selectivă, un transport şi o reciclare care atrag după sine alte costuri şi care se adaugă celor ce au presupus producţia acestora, transportul către consumatori, apa şi petrolul utilizate în realizarea plasticului“ a spus Carlo Marchegiano.

casuta-cu-apa-produs-romanescAquaStrop – Căsuța cu apă este o marcă patentată deja în România, Italia, Franţa, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Turcia. Dozatorul se racordează la reţeaua de apă a oraşului, oferind 3 sotimente de apă pentru numai 50 de bani pe 2 litri. „Calitatea apei este garantată, fiind certificată de Sanepid şi este net superioară cişmelelor publice sau a apei de la robinet. Chiar dacă în oraşele mari apa din reţeaua publică este curată, reţelele de distribuţie sunt vechi, multe dintre ele sunt ruginite, iar calitatea apei de la sursă la robinet scade“, a explicat Carlo Marchegiano. Omul de afaceri susţine că între apa de la Căsuța cu apă și apa din supermarket există diferența că apa de la căsuță e analizata odată la 3 luni, în rotatie de DSP. Proiectul-pilot a început la Timisoara în anul 2013 și de atunci până acum au fost montate peste 60 de dozatoare – Căsuța de apă în – Timișoara, Arad, Lugoj, Reșita, Hunedoara, Satu-Mare, Baia Mare, Craiova, București, Focșani, Galați, Brăila etc.

Calculele realizate, arată că fiecare aparat Căsuța cu apă se adresează unui număr de 20.000 de locuitori, dintre care 5.000 sunt clienţi fideli. Mergând mai departe, Marchegiano a calculat un necesar de 430 de aparate la nivel naţional. Iar pentru ca afacerea să fie profitabilă, în fiecare oraş ar fi nevoie de cel puţin două dozatoare instalate, şi fiecare aparat să vândă câte 28.000 de litri de apă pe lună. Costul unui aparat e între: 14-15.000 de euro. Investiţia se ridică până în prezent la 950.000 de euro, iar 400.000 de euro din această sumă au fost alocaţi numai pentru proiectare. Pentru a-şi putea extinde afacerea, omul de afaceri timişorean caută parteneri. „Ţinta noastră o reprezintă oraşele mari şi medii, dar capacitatea noastră financiară este limitată. Încercăm să căutăm un fond de investiţii care să vină alături de noi. Dacă găsim un fond de investiţii în maximum doi ani şi jumătate, acoperim ţara“, îşi prezint Marchegiano planurile de viitor. Dozatorul care se bucură de cele mai mari vânzări este cel instalat în zona Regie din Bucureşti. Potrivit lui Carlo Marchegiano, principalii clienţi ai Căsuței cu apă sunt cei cu venituri medii şi mici.
Carlo Marchegiano, mărturiseşte că birocraţia este una dintre problemele cu care se confruntă. Timpul alocat pentru punerea în funcţiune a unui aparat ajunge la patru-cinci luni, în funcţie de avizele şi autorizaţiile necesare. De exemplu, numai racordarea la electricitate a aparatului necesită două luni. O altă mare problemă, îl constituie faptul că nu sunt suficiente monede de 50 de bani pe piaţă. Apa se vinde la dozatoare în cantităţi de câte doi litri, cu 50 de bani. „Una dintre problemele cele mai mari este că nu sunt destule monede de 50 de bani pe piaţă și am venit în sprijinul consumatorilor cu un schimbator de bancnote Hopper pentru 1 leu. La bancă trebuie să plăteşti un comision de 0,7% pentru a depune monede“, a explicat omul de afaceri. El a adăugat că în fiecare săptămână ridică aproximativ 3.000- 4.000 de kilograme de monede. Marchegiano spune că fiecare dozator are instalat un program-soft complex care oferă informaţii despre cantitatea de apă vândută în fiecare zi, pe fiecare oră în parte,etc.

Alternativă la apa îmbuteliată din magazine

Înainte de toate apa este filtrata la intrarea în Căsuța cu apă prin intermediul unui sistem de prefiltre – pentru îndepărtarea suspensiilor mari (nisip etc.). După sistemul de prefiltre apa este din nou filtrată de această dată printr-un sistem PRECOAT format din 2 filtre de carbon activ, profesionale, care utilizează o tehnologie de tratare a apei numită “PRECOAT”, prin care sunt eliminate 99,99% din micro-organismele de tipul chisturilor (Cryptosporidium și Giardia), metalele grele (cadmiu, mercuriu, plumb) și produsi chimici (pesticide, fibre de azbest). După ce apa este filtrată, aceasta este sterilizata prin intermediul lampei UV pentru purificarea și eliminarea eventualelor microorganisme și bacterii mai mici de 0,5 µm care pot fi prezente în apă după procesul de filtrare propriu-zisă. De la prima casuță cu apă și până în prezent, datorită consumului apei de la 15 Căsuțe cu apă din Timișoara, mediul NU a fost poluat cu: 515.000 sticle PET care reprezintă peste 31 tone de sticle de plastic ce nu mai trebuie distruse, și cu 73 de camioane mai puțin pe străzi și autostrăzi. Prin urmare, se economisesc peste 54 tone de petrol. În plus, în atmosferă nu se mai emit peste 46 tone de dioxid de carbon (CO2) și 540 kilograme de monoxid de carbon (CO).

Prin echipamentele Aquastrop brevetate nu numai că se fac economii substanțiale de energie dar constitue și o modalitate de a reduce semnificativ poluarea cu PET-uri a țării, astfel fiind o modalitate ecologică de vânzare. Sistemele sunt igienizate periodic și controlate în permanență prin un sistem de telemetrie și IT on-line care continuu transmite status-ul echipamentului, astfel orice intervenție se face “just in time”. Căsuțele cu apă sunt dotate și cu un ecran și boxe prin care se poate transmite publicitate și informări către populație. Practic se oferă un aliment esențial ieftin , ecologic și sănătos! Pornind de la ideea că omul și natura se găsesc într-o continuă interdependență, putem afirma că unul dintre aspectele esențiale în lumea noastră modernizată este mediul care ne înconjoară. Din punct de vedere tehnic Căsuța cu apă se refera la o metoda de distribuție publică de apă filtrată, neracită, răcită și carbonatată.

Clement LUPU

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + five =