Românii din Banatul de Sud – Serbia

 

Azi, localitatea COȘTEI – Un sat mic, cu activităţi bogate

Viorel Bălăgean, primarul localității ne-a prezentat în exclusivitate, o parte din  activitatea satului românesc

Satul Coștei aparține administrativ orașului Vârșeț și este situat pe malul râului Caraș, aproape de localitățile din România – Ciortea și Vrani. Este un sat pur românesc. La ultimul recensămât au fost declarați 98,5% români. În momentul de față, sunt peste 800 de locuitori. Majoritatea dintre aceştia se ocupă cu agricultură. La ora actuală, o parte dintre ei sunt plecaţi la muncă provizorie în străinătate. Coştei este o localitatea care îşi păstrează limba şi cultura română pentru că aici viața culturală funcţionează funcționeză din plin.

“În sat avem o şcoala de 8 ani în limba română unde o frecventează în jur de 70 de copii din localitate şi din satul vecin Voivodinț. Tot în sat îşi desfăşoară activitatea şi clubul de fotbal “Carasul” – nume dat după denumirea raului, în Divizia Banatului de Sud, B. aşa că este un sat mic, dar cu activitate bogată pentru păstrarea identităţii noastre. Toţi vorbesc româneşte. Există unele căsătorii mixte, dar majoritatea dintre acestea sau acomodat “regulilor” satului şi vorbesc şi ei româneşte iar copii lor merg la şcoală în limba romană. Putem spune că este bine”, ne-a relatat primarul.

Ramură de bază a satului este agricultura. Pe suprafeţe mari, se cultivă floarea-soarelui, grâu şi porumb, iar de câţiva ani şi la ei s-a început cultivarea rapitei. Toţi locuitorii au grădinile lor cultivate cu strictul necesar pentru o familie. Acum 2 ani un grup de oameni, mai precis 5 familii, printre care şi eu, ne-am hotărât să plantăm alun. Şi am plantat 7000 de bucăţi în 2016. Timpul e prea scurt pentru a spune care v-a fi producţia şi rodirea lor. După cum văd în viitorul apropiat, agricultura de la noi se v-a transforma într-o altă directive. O altă alternative din cauză că dacă nu lucrezi suprafeţe foarte mari unde să cultivi cele 3 culturi nu ajungi la nici un câştig, nu poţi să supravieţuieşti. Iar, dacă treaba continua să meargă tot aşa de prost cu cerealele agricultorii se vor orienta spre altceva. În ceea ce priveşte zootehnia, aici pe an ce trece sunt tot mai puţine vaci. Avem 2 ferme mai mari care se ocupa cât de cât mai serios de treabă şi câţiva privaţi (dar foarte puţini). Marea parte au renunţat la a mai creşte animale multe că nu se rentează, preţul la lapte e mic. Avem 3 cooperative agricole care funcţionează pe teritoriul Costeiului şi toţi din sat au pământul la una din aceste cooperative. Nu avem fabricate de procesare, nu avem nimic.

Subvenţii de la stat am primit pentru aceasta plantaţie de alun plantat 40% a subvenţionat statul. Acum 2 ani am cumpărat alunii la 1,60 euro/bucată şi din 1,60 euro 40% a subvenţionat statul doar pentru pomi. Pregătirea terenului, plantarea nu a fost subvenţionata, am plătit personal totul. Pe cele 2,4 ha am plantat 1700 de aluni din 4 soiuri diferite. La restul culturilor statul subvenţionează cu 4000 dinari/ha (cam 35 euro). Unii fermieri au reuşit să cumpere să arendeze teren arabil de la stat, adică ce-I care se  ocupa mai serios cu agricultură şi primesc subvenţii frumoase. Desigur că fermierii niciodată nu sunt mulţumiţi…. Şi dacă nu ar merge mulţumitor această ramură, acum ar fi făcut alteva şi nu să lucreze pământul. În Coştei sunt fermiericare lucrează între 300-400 ha, în rest pe undeva la 50-70 ha.

CULTURA

Când e vorba despre cultura, aici putem vorbi ce-l mai mult. Prima societatea culturală este înfiinţată după date scrise în anul 1869 când a luat fiinţă primul cor. Din anul 1882 funcţionează trupă de teatru de amatori, care în fiecare an prezintă câte o premieră şi din anul 1910 este înfiinţată şi fanfara localităţii. La ora actuală societatea se numeşte “Mihai Eminescu”. Mai exista o altă societatea tot cu acest nume unde îşi desfăşoară activitatea fanfara cu secţiile de folclor pentru copii şi adulţi, grupuri vocale etc. cât şi la trupă de teatru la fel cu secţii. Aşa că, într-un cuvânt avem tot ce poate oferi o societatea culturală amatoriceasca. În decursul anilor am reuşit să prezentăm spectacole atât în ţara cât şi în străinătate, unde ce-l mai des am mers în România apoi în Austria, Bulgaria, Ungaria, Serbia. Cu destule eforturi financiare am reuşit şi reuşim să ne menţinem. Anul acesta am sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea fanfarei cât şi de la zidirea Căminului cultural din sat. Am ajuns la numărul 10 al revistei “Orizonturi Costeiene”, revista ce cuprinde în paginile sale activitatea culturală şi nu numai. Pentru la anul planificam un jubilee de 150 de ani de la înfiinţarea corului. După o pauză de câţiva ani, a fost reluată activitatea Festivalului de folclor românesc al copiilor din Voivodina în urmă cu 5 ani. Unde cu acest festival am fost prin diverse sate româneşti de aici. La noi în coştei, toţi locuitorii (de la mic la mare) sunt implicaţi în domeniul cultural. Nu de mult timp am început pregătirea unei galerii unde să prezentăm activitatea noastră culturală din trecut şi până în prezent. Un fel de muzeu cultural al nostrum dorim să facem în cadrul căminului cultural unde îi vom cuprinde pe toţi aceia care au fost activişti în cultura şi păstrătorii limbii şi tradiţiei româneşti. În ultimii ani am reuşit să edităm o monografie a teatrului, unde trupă de amatori de la Coştei a pus în scena peste 120 de piese de teatru. Tot timpul problemă majoră e partea financiară. Ştim că la cultură se aloca bani puţini, dar de multe ori oamenii contribui şi din buzunarul lor pentru a menţine şi păstra limba şi tradiţiile româneşti. Anul acesta am participat la întrecerile comunale cu folclorul, cu copii şi adulţii la Zilele de teatru unde a fost prezentată o piesă nouă. În scurt timp ne pregătim pentru Marele Festival al Romanilor care v-a fi în luna august. Organizăm Zilele Costeiului, o manifestare cu tradiţie, unde de fiecare dată avem invitaţi formaţii şi ansambluri folclorice din România. Anul acesta Zilele Costeiului v-a fi la finele lui iulie începutul lui august. Nu e fixată o dată anume pentru că depinde de mai mulţi factori de implicare printre care şi partea financiară. Dar, de fiecare dată la această sărbătoare a satului, care a luat fiinţă în 2011, fiecare localnic a contribuit după posibilităţi şi au fost organizate diverse evenimente precum spectacole folclorice, turneu de mini-fotbal, întrecere culinară etc.

Clement LUPU

Foto – arhiva personala a primarului

 

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − ten =