Unirea face puterea!

alexandru-ioan-cuza(5)

În fiecare an la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Era primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Câteva impresii despre acest act ne-au împărtășit și participanții prezenți la bustul domnitorului A.I. Cuza din Chișinău, cu ocazia celebrării din acest an a actului unirii.  Aceștia consideră că ideea Unirii va fi preluată de tot mai mulţi politicieni, care vor înţelege că altă cale de dezvoltare a Republicii Moldova nu există. În opinia lor, Unirea cu România înseamnă o majorare imediată a pensiilor şi a salariilor de cinci ori. Prioritatea este Unirea cu România. Ne aflăm în anul Centenarului şi noi vom face tot ce depinde de noi, astfel încât să promovăm această idee lansată  de Mihai Viteazu şi înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza ca să nu mai trăim separat.

„Nu avem nevoie de grăniceri și autorizații, ca să ne cuprindem frații!”

Mariana Plămădeală, unionistă ne-a declarant: “ Vreau Unirea pentru că e firesc și normal să revenim Acasă. Și pentru că avem datoria să luptăm pentru Basarabia buneilor noștri. Vreau ca oamenii să înțeleagă că reîntregirea țării este cheia reafirmării națiunii românești. Vreau ca românii să facă România, din nou, România Mare”. O altă unionistă, Silvia Bordeianu, emoționată a împărtășit implicarea ei în această activitate: “Experiența marșului de la 2 Decembrie 2017 din Chișinău m-a făcut să înțeleg cât de importantă este Unirea și de ce au nevoie oamenii de ea. Nici nu ar mai trebui să mă întrebați de ce trebuie să se facă Unirea. Gemenii când stau prea mult timp departe unul de celălalt… Plâng. Suferă… și cred că prin asta am zis tot. Încerc pe cât posibil să fac cunoscute acțiunile unioniste și să fac lumea să își dea seama cât de importantă este Unirea”. Adelina Raileanu , una dintre cele mai tinere unioniste ne spune că: “Am 17 ani și m-am născut în Republica Moldova, satul Floreni din raionul Anenii Noi, unde locuiesc și în prezent. Sunt elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Sunt voluntar în mișcarea unionistă de la începutul lunii decembrie 2017. Am participat la promovarea valorilor românesti, eveniment organizat în liceul meu de către asociaţia obştească non-guvernamentală ODIP, iar pe data de 24 ianuarie 2018 am fost prezentă la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Mi-au plăcut ambele ocazii, dar mi-a rămas în memorie în special primul eveniment, fiindcă am văzut atâția elevi care primeau cu entuziasm câte un steguleț tricolor în piept și un calendar cu mesaj unionist și mi-am dat seama cât de repede se poate transmite societații o informație. Mă implic prin faptul că sunt voluntar în mișcarea unionistă și prin faptul că încerc să duc mesajul unionist tuturor celor care mă înconjoară. Sunt sigură că unirea se va realiza în 2018. S-a făcut prea mare agitație și s-au implicat prea mulți oameni ca să nu ieșim victorioși “.

In fiecare zi se adaugă câte o localitate din Moldova la Unirea cu cei de peste Prut. Satul Săseni, raionul Călărași, este a zecea localitate care a votat unirea necondiționată cu Țara. Celelalte nouă localități care au adoptat declaratii de reunire cu România sunt: Parcova (Edineț), Ulmu, Bardar, Ruseștii Noi, Puhoi, Văsieni (toate din Ialoveni), Feștelița (Ștefan Vodă) și Opaci (Căușeni) și Gotești (Cantemir). Amintim că și primarul satului de baștină al lui Igor Dodon, domnul Vladimir Susarenco, și-a declarat intenția de urma frumosul exemplu dat de cele 10 localități reunite, simbolic, cu patria mamă România. Pe parcursul acestui an, ANUL CENTENARULUI, se vor organiza mai multe evenimente culturale.

Clement Lupu

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 16 =