COȘTEI – o localitate cu tradiții și cultură românească

 

 

11037106_10153308124029602_2912638194551055779_n

  Coşteiul este o localitate cu tradiţie și cultură românească, situat în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia. Localitatea datează din anul 1361. De-a lungul timpului localitatea a avut diferite perioade de dezvoltare. Încă din secolul al XIX-lea au început să se desfăşoare unele activităţi culturale de mare success care continua și în ziua de azi. În anul 1869 a fost înființat primul cor bărbătesc, în anul 1882 a fost pusă în scena prima piesă de teatru : „Nunta ţărănească” de Vasile Alecsandrii. În 1906, corul de la Coştei a participat la Prima Expoziţie a Corurilor de la Bucureşti, unde a cucerit medalia de aur. În anul 1910, a fost înfiinţată prima fanfară. În localitate activează două societăţi culturale: „Mihai Eminescu” şi „Eminescu”. SCA „Mihai Eminescu” are mai multe secţii cum sunt: Teatru Mare, Teatru Mic, formaţii de dansuri, copii şi adulţi, fanfara dirijată de Petru Purenda, orchestra dirijată de Nelu Iencea, grupuri vocale, feminine şi de copii şi solişti vocali şi instrumentişti, instruite de prof. Marcel Novac. La SCA „Eminescu”, în momentul de faţă activează secţia de fanfară, iar preşeditele acesteia este Ilia Capeţ. Coşteienii sunt activi şi pe plan sportiv, club de fotbal „Căraşul” fiind la momentul de faţă în Liga Banatului de Sud. Preşedintele clubului este Ionică Irimia. Asociaţia vânătorilor, condusă de Titu Craiu, se numeşte tot „Căraşul”. Coșteienii sunt mândri de Biserica Ortodoxă Română, care este una dintre cele mai frumoase locașuri sfinte din Banatul de Sud. Paroh este preotul iconom stavrofor Aurel Străin. Şcoala generală este cu opt ani şi datează din anul 1911. Directorul şcolii este Mircea Boldovină. Problema o constituie numărul elevilor, care este din ce în ce mai mic pe an ce trece. Populaţia e în scădere, iar la ultimul recensământ  a fost cu 20% mai puțin. Potrivit datelor oficiale,  de la ultimul recensământ, la Coştei trăiesc 810 locuitori, majoritatea români – 98,5% şi 1,5% de altă naţionalitate.

19105570_10211290748279345_4883229784060931646_n

S.C.A. ,,Mihai Eminescu”
SCA ,,Mihai Eminescu” este societatea cu cele mai vechi tradiţii din Banat. Dacă ar fi să scriem despre toate activităţile acesteia din ultimii ani, ne-ar lua pagini întregi. Ne vom rezuma doar la succesele de anul trecut: program extraordinar de Sfintele Paşti, participarea secţiei de folclor a copiilor la trecerea în revistă – faza comunală, premierea trupelor de teatru (copii şi adulţi), închiderea ,,Zilelor” la Coştei; prezentarea tinerilor solişti coşteieni, la Festivalul Internaţional ,,Aşa-i jocul pe la noi” de la Arad, de unde s-au întors ca laureaţi; participarea tinerilor la Festivalul Copiilor de la Uzdin, unde au cucerit, din nou, Marele Premiu; prezentarea fanfarei la Festivalul ,,Sânziene, sânziene, de pe plaiuri cărăşene” la Forotic (România), la Festivalul Fanfarelor din Banat – Timişoara şi la Oraviţa; participarea membrilor SCA ,,Mihai Eminescu” la școala de vară „Al. Mocioni” de la Moneasa (România); organizarea cu succesa încă unei ediţii a manifestării Zilele Coşteiului; prezentarea fanfarei la ,,Zilele Detei”, participarea la Marele Festival de la Uzdin, unde au cucerit mai multe premii și premiul I pentru montajul folcloric ; prezentarea grupul vocal ,,Fetele de la Coştei” la „Zilele Palatului Cultural” din Reşiţa și a tinerilor colindători la Deta. SCA „Eminescu” a fost înfiinţată în anul 1997 unde la început a avut mai multe secţii. În momentul de faţă, în cadrul societăţi activează secţia de fanfară, având, în fiecare an, prestaţii reuşite în ţară şi străinătate. Dintre cele mai importante manifestări la care au participat anul trecut, amintim Festivalul Fanfarelor şi al Formaţiilor şi Grupelor Muzicale în Banatul de Munte, organizat pentru a XI-a oară la Steierdorf – Anina, la prestigiosului Festival „Toamna Severineană”, ediţia IX-a de la Drobeta Turnu Severin (România), Festivalul ,,Trompeta bănăţeană”, jubileul de 40 de ani ai Televiziunii Voivodinene şi altele. Pe data de 21 mai a.c., cu ocazia Hramului „Înălţarea Domnului” al Bisericii Ortodoxe Române din Coştei, această localitate a devenit din nou centrul spiritualităţii române de la noi, deoarece Biserica Ortodoxă Română şi de SCA „Eminescu” au organizat mai multe evenimente deosebite. Amintim dezvelirea şi sfinţirea plăcii comemorative în memoria dirijorului Ion Rotariu¬Cordân şi programul festiv cu ocazia a 20 de ani de la înfinţarea Festivalului Fanfarelor din Banat. Majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura şi zootehnia. În ultimul timp, coșteienii sunt tentați de apicultură.
La ora actuală, laCoştei mai sunt şase familii care se ocupă cu apicultura, cu toate că în trecut au fost mai multe. Din  spusele lui Georgel Micşa, rentează să te ocupi cu apicultura. Este un o îndeletnicire specifică, ce necesită perfecționare și documentare tot timpul. De altfel, Georgel Micşa este angajat la Comunitatea Locală, unde se ocupă de întreţinerea apeductului şi a drumurilor în timpul iernii. Viaţa de zi cu zi, la Coştei, își urmează cursul firesc, iar coşteienii se mândresc de realizările lor, păstrând tradițiile și cultura mai departe.

Clement LUPU

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + twelve =