ABA Banat a reînnoit echipamentele hidromecanice la două baraje

inlocuire vana ac Giarmata (Medium)

Administraţia Bazinală de Apă Banat (A.B.A.Banat) a finalizat înlocuirea echipamentelor hidromecanice la barajele Giarmata şi Ianova (jud. Timiş), care nu au mai fost schimbate de la punerea în siguranţă a barajelor, respectiv anii 1970, 1971. Datorită uzurii în timp, trebuia ca aceste echipamente să fie aduse la parametri în condiţii de siguranţă, deoarece rolul acestor acumulări este de apărare împotriva inundaţiilor şi au fost proiectate pentru atenuarea undelor de viitură pe cursurile de apă Behela (în cazul acumulării Giarmata) şi Gherteamoș (în cazul acumulării Ianova). Au fost reînnoite vanele barajelor, care au rol de a regla volumul de apă din acumulare şi grătarele metalice care au scopul de a reţine plutitorii departe de aceste vane şi de golirea de fund.

Echipamentul hidromecanic este ţinut în permanenţă sub observaţie de către angajaţii ABA Banat,  pentru depistarea eventualelor fisuri, defecţiuni  care nu ar mai permite să–şi îndeplinească rolul.  Manevrele la aceste echipamente se fac periodic, pentru a le menţine funcţionale, si sunt stipulate în regulamentele de exploatare ale acumulărilor. Timp de aproape 50 de ani aceste echipamente hidromecanice şi-au făcut datoria”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

 În general, manevrele şi acţionările de echipamente hidromecanice sunt necesare pentru livrarea  debitelor la utilizatorii  de  apă  conform  graficelor  de  exploatare,  asigurarea  debitelor  de  servitute  în  aval, spălarea depunerilor în zona prizelor de captare şi din golirea de fund, dar mai ales pentru reglarea nivelului în acumulare, în conformitate cu regulamentele de exploatare. Finanţarea acestor lucrări s-a realizat din fonduri proprii: 113.376, 62 lei pentru acumularea Giarmata şi 142.374,94 lei pentru acumularea Ianova. Schimbarea vanelor  s-a facut cu ajutorul scafandrilor de la SALVO Timişoara. Vă reamintim că barajele celor două acumulări sunt executate din pământ, cu secţiune trapezoidală, cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

Compartiment  Relaţii cu Presa

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 2 =