FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOCLOR AL ROMÂNILOR DIN BALCANI ,,JOC ROMÂNESC”

16683157_10210166305928989_1747723893_n

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOCLOR AL ROMÂNILOR DIN BALCANI ,,JOC ROMÂNESC” va avea loc între 7 şi 9 IULIE 2017 la Jâtcovița – Serbia. Prestigioasa sărbătoare va fi organizată în mod tradiţional de locuitorii Comunităţii Locale din Jâtcoviţa cu sprijinul Adunării Comunei Golubaţ respectiv Filiala Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură, preşedinte Ivița Glişici, de altfel şi directorul Festivalului şi Lucian Marina, vicepreşedintele Festivalului şi a Filialei Serbia a Forumului, Asociaţia ,,Sandu Timoc” a părinţilor care vor ca şi copii lor să înveţe limba română în şcolile de stat, în frunte cu preşedinta prof. drd. Iasmina Glişici și cu Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia în partaneriat cu mai multe asociaţii româneşti din Serbia şi de peste hotare, organizează anul acesta ediţia a XI-a a Festivalului ,,Joc Românesc” cu ajutorul partenerilor din străinătate şi a sponsorilor. Pe lângă numeroasele expoziţii ale meşterilor populari şi ale asociaţiilor femeilor care expun nestematele lor din lăzile de zestre, respectiv parada porturilor naţionale şi expoziţia de costume naţionale, se va organiza şi o consfătuire despre folclor, la care se vor prezenta şi comunicările unor experţi în materie, dar şi sfaturile şi experienţele maeştrilor coregrafi, a renumiţilor dirijori, solişti, etc. În cadrul festivalului, ca şi la celelalte ediţii v-a avea loc Concursul Interntional “Cea mai gustoasă coleaşa (mămăligă). Normal, premii menţiuni, diplome, cupe şi alte premii se vor decerna şi participanţilor de pe scena deschisă a Festivalului, prilej cu care vor fi premiaţi soliştii vocali şi instrumentişti, formaţiile de dansuri, tarfurile şi orchestrele, apoi cele mai frumoase costume naţionale, şi bineînţeles, se va acorda şi MARELE PREMIU AL FESTIVALUI ,,JOC ROMÂNESC” pe lângă multitudinea de premii precum: PREMIUL SLOBODAN MARCOVICI-BÂZ pentru cel mai bun solist instrumentist, premiul BRANKO OLARU pentru cel mai bun solist vocal, premiul pentru dansuri tradiţionale, etc.

16684629_10210166242687408_428671633_n
În mod tradiţional, Societatea de Limba Română va organiza şi Competiţia Naţională ,,ROMÂNCA-MISS ŞERBIA„, Competiţia Internaţională ,,MISS FESTIVAL„, precum şi alegerea ,,MISS FARMEC” şi ,,MISS PUBLIC„.
În ultima zi a Festivalului se v-a face o VIZITĂ DE DOCUMENTARE la Peştera CEREMOŞNIA şi vizite la Cetatea medievală GOLUBAȚ de pe malul Dunării.

Clement LUPU

Foto: Arhiva Festivalului

 

Post Author: Lupu Clement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + one =